post

Einde seizoen nadert!

Het einde seizoen nadert met grote stappen. Afgelopen weekend een succesvol NK Masters (verslag komt er aan!), komend weekend zijn de Gelderse Kampioenschappen, waar we met zo’n 30 zwemmers mee zullen doen, een paar weken later de NK, de NJK, de NK Sprint, de Gelderse B Kampioenschappen en in het eerste weekend van juli de Speedo Fast Water Meet in Amsterdam en de Netherlands Invitational in Eindhoven. Nog veel mooie wedstrijden te gaan!

Het betekent wel dat we langzaam gaan afbouwen in trainingen. De week van 4 t/m 10 juli is de laatste trainingsweek. Binnen de zwemafdeling ziet het rooster er per trainingsmoment als volgt uit:

DagTijdGroepLaatste keer
Maandag06.00 – 08.00Jeugd/Senioren13 juni
21.00 – 22.00Masters4 juli
   
Dinsdag06.00 – 07.30Junioren5 juli
17.00 – 18.00Minioren5 juli
18.00 – 19.45Jeugd/Senioren5 juli
21.00 – 22.00Masters5 juli
   
Woensdag06.00 – 08.00Jeugd/Senioren6 juli
17.00 – 18.00Minioren6 juli
18.00 – 19.30Junioren6 juli
19.30 – 20.30Masters6 juli
21.00 – 21.45Trimmers29 juni
   
Donderdag16.00 – 18.00Jeugd/Senioren (UTR)9 juni
17.15 – 18.45Jeugd/Senioren +deel Junioren7 juli
   
Vrijdag06.00 – 08.00Jeugd/Senioren + Masters1 juli
16.00 – 18.00Jeugd/Senioren (UTR)10 juni
17.30 – 19.30Minioren8 juli
18.30 – 19.30Junioren8 juli
   
Zaterdag06.00 – 07.30Jeugd/Senioren11 juni
07.30 – 08.30Junioren11 juni

Langzaamaan begint het openwater ook weer te lonken, heb je interesse om lekker door te zwemmen komende zomer, laat het even weten aan je trainer!

Heel veel plezier en succes bij de komende wedstrijden!

Zwemcommissie & Trainers

Vacatures: Lesgeven aan de jongste leden van DWK

De Basisgroepen afdeling binnen DWK is verantwoordelijk voor het verzorgen van de zwemlessen. Volgens de SuperSpetters methode van de KNZB worden de lessen op een leuke en uitdagende manier gegeven, die ook aansluit bij het zwemmen binnen de vereniging. Wij zijn op zoek naar een nieuwe coördinator en lesgevers! Ben jij iemand die het leuk vind om kinderen (5-6 jaar) de basis voor het zwemmen aan te leren en ze daarbij enthousiast te maken voor de zwemsport, dan zijn wij op zoek naar jou!

Coördinator

Wij zoeken per direct een coördinator voor onze SuperSpetters in Voorthuizen. De coördinator is de spil binnen de afdelingen van DWK. De coördinator is bij DWK verantwoordelijk voor de planning van het lesprogramma, het afzwemmen en de contacten met de lesgevers en ouders. Naast de coördinatie is het ook wenselijk dat je les gaat geven in Voorthuizen op dinsdag- en donderdagavond.

Het is een betaalde functie binnen DWK, wat maakt dat je minimaal opleidingsniveau 3 van de KNZB hebt. Mocht je dit nog niet hebben en ben je bereid dit wel te behalen, dan bieden wij een interne opleiding aan. Deze wordt verzorgd door de KNZB.

Lesgevers

In Voorthuizen gaat het om dinsdag- en donderdagavond van 18.00 – 18.45 uur en Barneveld worden de lessen gegeven op maandagavond van 18.15 – 19.00 uur en op vrijdagmiddag van 16.00 – 17.30 uur.

Wij hebben een enthousiast team aan lesgevers die jou graag willen begeleiden. Mocht je het heel erg leuk vinden, dan is er de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding. Dit zal gaan om een interne opleiding verzorgt door iemand van de KNZB.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en heb je tijd om één van de dagen les te kunnen geven, stuur dan een berichtje naar Monique van ‘t Land monique@dewaterkip.nl. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

post

Mooie resultaten bij Speedo Jaargangwedstrijden

Leiden – De Speedo Jaargangwedstrijden 2022 van afgelopen weekend hebben mooie persoonlijke records opgeleverd voor Tygo van de Wal en Sven Potappel. En een top 10 notering voor Sven.

De wedstrijd werd zowel op zaterdag als op zondag gezwommen. Op zaterdag mocht Sven het spits afbijten op de 200m wisselslag. Hij kwam dicht bij zijn persoonlijke record dat hij net een week eerder gezwommen had. Later mocht Sven ook nog de 100m vlinderslag zwemmen. Dit lijkt momenteel zijn favoriete slag. En het resultaat mocht er zijn met een top 10 notering. Sven is 9e geworden in een mooie tijd van 1:26.97.

Op zondag mocht ook Tygo naar Leiden afreizen. Na lang wachten was hij eindelijk aan de beurt voor zijn 100m schoolslag. Tygo kwam heel dicht in de buurt van zijn persoonlijk record. Met 1:35.97 heeft hij de zestiende tijd plaats behaald.

Sven had zondag een goede dag. Hij mocht drie keer aan de start verschijnen. Als eerste de 50m vrije slag, vervolgens de 100m rugslag en tot slot de 100m wisselslag. En alle drie de starts hebben geresulteerd in een persoonlijk record.

De volgende wedstrijd waar beide jongens aan deelnemen, zijn de minioren finales in Vaassen op 11 en 12 juni. Samen met alle geplaatste minioren van DWK zullen zij weer op jacht gaan naar persoonlijke records.

post

17 titels bij tweede weekend GK zwemmen

Het tweede weekend van de Gelderse Kampioenschappen zwemmen in Nijmegen bleek net zo succesvol als het eerste. De DWK-zwemmers kwamen met elkaar tot wederom bijna 40 medailles, waaronder zeventien Gelderse titels. De meeste gouden plakken waren voor de heren Niek Heethaar (6) en Ronis van Everdingen (5).

Beide heren bleken wederom oppermachtig in de beide senioren categorieën. Heethaar zegevierde dit weekend op de 100 en 200 vrije slag, de 100 rugslag, de 50 vlinderslag en de 200 en 400 wisselslag. Een pittig raceweekend, wat ook de nodige persoonlijke records opleverde. Trainingsgenoot Van Everdingen zegevierde in de categorie 19-20 jarigen op de 200 vrij, de 100 rug, de 50 vlinder en ook beide wisselslagafstanden. Beide mannen hadden ook een belangrijk aandeel in de afsluitende 4×100 wisselslag estafette, die ze met Max Voortman en Bart Muselaers winnend afsloten. Met 4.05,03 zetten de mannen de vierde tijd van Nederland van het seizoen neer.

Vera Renshof en Inge Koekoek domineerden bij de dames. Renshof was dit weekend in goede vorm en verbeterde haar 50m vrije slag met een halve seconde naar 26,88; daarmee staat ze op dit moment vierde van haar leeftijd in heel Nederland! Ook Inge Koekoek zette met haar 2.45,85 op de 200 schoolslag een toptijd neer, de vijfde van Nederland bij de dames 18 jaar!  Samen met Niek en Ronis wonnen de dames ook de 4x100m vrije slag gemengde estafette. In de samenstelling Celine Schoenmaker, Marieke en Inge Koekoek en Vera Renshof was er ook zilver op de 4×100 vrije slag dames!

Clubrecord

Op de 50m schoolslag zwom Ruben Baars bij de junioren naar een zeer snelle 35,77. Een nieuw clubrecord voor 13-jarigen en dus sneller dan Jelle Derksen, toen hij in april 2007 naar 36.31 zwom. Baars won dit weekend ook de 400m wisselslag en was in goeden doen met nog vijf andere plakken. In de paralympische klasses wist Lars Jacobsen net als vorige week het zilver te bemachtigen, dankzij zijn sterke 200 vrije slag.

De andere medailles kwamen op naam van Bart Muselaers (3x zilver, 1x brons), Celine Schoenmaker (1x zilver, 2x brons), Hanna Minderaa (zilver op de 200m vlinderslag), Joas Groeneveld (zilver op de rugslag, wat een compleet DWK-podium werd met Heethaar en Muselaers samen) en verassend zilver voor Maryse Kuijper op de 200m schoolslag junioren. Zilver was er ook voor de meisjes junioren op de 4x200m vrije slag estafette; Laura Volkers, Elin Baars, Maryse Kuijper en Karlijn Siderius konden net de achtervolgers uit Vaassen voorblijven met 10.28,77.

De volgende grote wedstrijd zijn de Nederlandse Kampioenschappen, van 16 t/m 19 juni in Amersfoort. Bij de “Gelderse” zijn twaalf startbewijzen behaald of verbeterd voor de NK en de ploeg zal deze week verder worden samengesteld. Andere belangrijke wedstrijden zijn straks de Gelderse B Kampioenschappen, die eind juni in Vaassen gehouden worden.

Sven en Tygo naar Speedo Jaargangwedstrijden in Leiden

Aankomend weekend worden de Speedo Jaargangwedstrijden – het officieuze Nederlands Kampioenschappen voor minioren – georganiseerd in zwembad De Zijl in Leiden. De snelste minioren van Nederland zullen bij deze wedstrijden zwemmen voor wat ze waard zijn. De DWK talenten Sven Potappel en Tygo van de Wal hebben zich geplaatst voor deze wedstrijd en mogen laten zien wat ze kunnen.

Sven en Tygo zijn allebei laatstejaars minioren (minioren 6) en zullen na de zomervakantie doorstromen naar de leeftijdsgroep junioren. Hun periode in de leeftijdsgroep minioren wordt met deze talentenwedstrijd prachtig afgesloten.

Multitalent

Sven heeft de afgelopen jaren bij de minioren laten zien dat hij over veel zwemtalent beschikt. Hij beheerst inmiddels veel verschillende zwemslagen en afstanden. Hij mag dan ook op vijf afstanden uitkomen. Op zaterdag zwemt hij de 100m vlinderslag en 200m wisselslag. Op zondag start Sven op de 50m vrije slag, 100m rugslag en de 100m wisselslag.

Zondag sluit Tygo aan. Tygo maakt de laatste tijd grote sprongen. Vooral op zijn favoriete schoolslag heeft hij flinke tijdsverbeteringen genoteerd. Hierdoor heeft hij zich op de 100m schoolslag weten te plaatsen voor deze Jaargangfinales.

Het belooft een mooi weekend te worden. Meedoen op het hoogste niveau in Nederland geeft nieuwe ervaringen waarvan veel geleerd kan worden. En hopelijk leidt dit tot mooie prestaties. Zet hem op jongens.

post

Swim- en polofunmiddag verschoven naar 18 juni

De Swim- en polofunmiddag zou aankomende zaterdag 21 mei plaats vinden. Helaas door te weinig vrijwilligers, scheidsrechters en tijdwaarnemers lukt het ons niet om deze middag goed neer te zetten. We schuiven deze middag dan ook door naar 18 juni. Deze middag staat in het teken van wedstrijdzwemmen en een waterpolowedstrijd. Uiteraard ook nog even spelen.

Groeten namens de basisgroepen

Minioren Circuit deel 4

Met 40 zwemmers heeft DWK afgelopen zaterdag deelgenomen aan het laatste deel van het miniorencircuit. In het eigen zwembad in Barneveld werden maar liefst 14 ereplaatsen in de diverse klassementen behaald. Hiernaast werden ruim zestig persoonlijke records gezwommen.

Swimkick

De zwemmers van de minioren en van swimkick zwommen in hun eigen klasse. Hoewel het allemaal als ‘minioren’-klasse wordt aangeduid, was er wel degelijk een verschil. De kinderen van Swimkick mochten kortere afstanden zwemmen en werden bij een foutje niet direct gediskwalificeerd. Wel kregen zij een extra uitleg (aangeduid op het uitslagenblad). Hierdoor weten zij waarop nog geoefend moet worden. Er werd gezwommen in klassementen, waarbij het resultaat bestaat uit de optelsom van de gezwommen afstanden.

De jongens en meisjes geboren in 2013, 2014 en 2015 zwommen 25m rugslag en de 25m vrije slag. Bij de meisjes werd het klassement gewonnen door Esmee Harskamp en Lyzz van Middendorp werd tweede. Olivier Valeijn haalde bij de jongens een mooie derde plaats in het klassement. De jongste deelnemer Valentijn de Vogt (2015) werd knap vierde.

Voor de oudere groep Swimkickers, geboren in 2010, 2011 en 2012, stonden de 50m rugslag en de 50m schoolslag op het programma. Jaïra Veldhuizen won het klassement bij de meisjes en bij de jongens behaalde Roan Imminkhuizen de tweede plaats.

Finales miniorencircuit

Het programma in het miniorencircuit bestaat uit vier voorrondes, waarvan dit de laatste voorronde was. Met de resultaten uit al deze voorrondes kunnen de zwemmers zich plaatsen voor de finales van het miniorencircuit. Deze worden op 10 en 11 juni gehouden.

De jongens en meisjes minioren 3 en 4 zwommen drie afstanden: de 50m vrije slag, 100m rugslag en 50m vlinderslag. Yannick Kuijper en Tim Burgerhart zwommen de 50m vlinderslag voor het eerst. Beide jongens vonden dit heel spannend, maar hebben de afstand prima volgehouden. In het klassement werd de eerste plaats bij de jongens gedeeld door Yannick Kuijper en Stef van der Wal. Teije Baars completeerde het DWK-podium met een derde plaats. Bij de meisjes heeft Mieke de Graaf beslag gelegd op de derde plaats.

De oudere groep minioren, de jongens 5 en 6 en de meisjes 5, kregen een pittig programma voor de kiezen: 100m vlinderslag, 100m vrije slag en 200m wisselslag. Het drietal Sven Potappel, Nordin Vermeer en Tygo van de Wal verdeelde de ereplaatsen bij de jongens minioren 5 en 6. Sven werd 1e, Nordin 2e en Tygo 3e. Bij de meisjes minioren 5 werd het klassement gewonnen door Mare de Vogt. Eva Spelt verraste met een derde plaats in het klassement.

De grootste tijdsverbetering bij de jongens werd gezwommen door Yannick Kuijper, hij verbeterde zijn persoonlijke besttijd op de 100m rugslag met 20 seconden. Eva Spelt heeft bij de meisjes de grootste tijdsverbetering laten noteren. Zij zwom op de 200m wisselslag 15 seconden van haar tijd af.

Omdat andere verenigingen de laatste voorronde van het Miniorencircuit nog moeten inhalen, is de kwalificatie voor de finales op 10 en 11 juni a.s. nog niet helemaal zeker. Maar duidelijk is al wel dat na vier voorrondes een grote groep van de DWK minioren zich mag gaan voorbereiden op de finale. De definitieve kwalificatie wordt eind mei bekend.

Wij bedanken alle vrijwilligers, officials en coaches voor de organisatie en de begeleiding bij deze wedstrijd. Dankzij jullie was het weer een groot succes met veel zwemplezier, nieuwe ervaringen en veel persoonlijke records.