post

Seniorenploeg DWK naar NK: ‘Finaleplaats zou mooi zijn’

Met plezier als brandstof en prestaties als prettige bijkomstigheid reist de seniorenploeg van DWK volgende week af naar Den Haag om zich daar te meten met de beste zwemmers van het land. Hoofdtrainer Jeroen Dellebeke kijkt uit naar het NK. ,,Finaleplaatsen zijn zeker mogelijk.”

Een groep van tien zwemmers (Laura Volkers, Thijs Berkhout, Marieke Koekoek, Lars Jacobsen, Inge Koekoek, Niek Heethaar, Celine Schoenmaker en Ronis van Everdingen, Max Voortman en Bart Muselaers) moet het voor DWK gaan doen in het Hofbad. Dellebeke kijkt er naar uit en is vol fiducie. De Veenendaler die prettig zegt samen te werken met collega-trainer Raoul Aardema, vertelt. ,,Vanaf volgende week vrijdag tot en met zondag moet het gaan gebeuren voor ons en we gaan er met zijn allen vol enthousiasme heen. Dit gold natuurlijk ook voor de juniorenploeg die komend weekend in actie komt, met daarbij Joas Groeneveld en Raphael Mennen als trainers. Ook die junioren vind ik echt leuk om te zien, die ontwikkeling van de trainers én de zwemmers. Ze maken echt grote sprongen en er zit wat dat betreft heel veel toekomst in deze club. Er is genoeg potentie.” 

VEERTIENDE SEIZOEN
Dellebeke is alweer aan zijn veertiende seizoen bezig in Barneveldse dienst. ,,Dat ritje van een kwartiertje van deur tot deur heb ik er maar al te graag voor over. Heerlijk om zwemmers te mogen begeleiden.” 

Het gevoel is goed voor de komende krachtmeting in Den Haag. ,,We waren samen met de junioren actief in Denemarken en dat was ook een mooie gelegenheid om te ondervinden hoe het allemaal gaat met arbeid, slapen en rust. Dat verliep heel goed. De ploeg heeft wat dat betreft goed kunnen werken aan de ‘side skills’ zoals ik dat noem, zaken dus die bij een toernooi horen, maar niet per se met het zwemmen zelf te maken hebben. Alles dus met het oog op het belangrijkste toernooi van het seizoen dat eraan komt.” 

Hoe beleeft Dellebeke de aanloop naar het toernooi? ,,We gaan daar een vol programma draaien waarin het vooral gaat om plezier maar ook om persoonlijke records. Dat zou heel mooi zijn, finaleplaatsen zouden al heel fijn zijn. Hoe ik de rest inschat? Dat is nog moeilijk te zeggen, omdat de deelnemerslijsten nog niet definitief zijn. Het is dus ook lastig inschatten waar onze ploeg staat. Afgelopen zomer behaalde Ronis van Everdingen twee medailles op de wisselslag, we gaan voor een herhaling maar beseffen ook dat dit een lastig karwei gaat worden.”

Er gaat ook een debutant mee in de persoon van Laura Volkers. ,,Zij zwemt op de rugslag; helemaal officieel is het nog niet omdat ze reserve is.” De rest van de zwemequipe heeft wel NK-ervaring. Wanneer is het NK voor de 42-jarige hoofdcoach een succes? ,,Als sporters zich weer hebben kunnen ontwikkelen, dan wel in prestaties dan wel in persoonlijke zin. DWK gaat voor een goede teamprestatie. De randvoorwaarden hebben we in elk geval hoog in het vaandel en ook met twee herenestafetteploegen gaan we er vol voor, op de 4×100 meter vrij en de 4×100 meter wisselslag.”

Jurre Jochemsen
Barneveldse Krant, vrijdag 8 december 2023