Van de Kraats (16) droomt van Oranje

Waterpoloster pakt zilver met Jeugdteam op EK.

[BANEVELD] De kater is inmiddels verdwenen, maar de bittere nasmaak bij Simone van de Kraats is nog altijd aanwezig. Met Jong Oranje liep de 16-jarige Barneveldse afgelopen weekend de eerste plaats mis door met 10-11 te verliezen van Spanje. Hierdoor vertrok ze niet met goud maar met zilver vanuit Servië terug naar Nederland. Na een kleine twee weken in Novi Sad te zijn geweest, blikt de speelster van Polar Bears terug op het afgelopen Europees kampioenschap. Het was een schitterend avontuur waarvan Van de Kraats elk moment genoot. ,,Voor mij was het mijn eerste Europese toernooi. Dan heb je vooraf een beetje spanning, maar ik had er vooral veel zin in."

 Zes treffers 
Die zin werd groter toen de eerste tegenstander op zondag 20 augustus met 29-0 werd verslagen. Roemenië bleek slechts toeschouwer in de wedstrijd waar Van de Kraats zes treffers voor haar rekening nam. ,,Dat was bijna niet leuk meer, zo eenvoudig ging dat", zegt de Barneveldse met een grote lach. Een dag daarna volgde een nieuwe horde op weg naar de finale en moest Griekenland aan de kant worden gezet. Mede door één treffer van de ex-speelster van DWK werd ook dat duel winnend afgesloten; 8-12.

Vertrouwen
,,Je merkte dat het vertrouwen groeide", blikt de aanvalster terug. ,,We werden nog meer een team en werkten in tegenstelling tot sommige andere landen hard voor elkaar. We spraken echt uit om vol voor de finale te gaan." Toen ook Groot-Brittannië met 20-8 aan de zegekar werd gebonden, werd in de kwartfinale vakkundig afstand genomen van thuisland Servië; 6-13. Opnieuw vond Van de Kraats het net en kwam haar totaal op 13 treffers te staan. ,,Dat ik veel scoorde vond ik niet het belangrijkste", aldus de topscorer, die twee jaar geleden de overstap van DWK Barneveld naar Polar Bears maakte. Via de 8-3 overwinning op Hongarije, met daarin één treffer van de Barneveldse, kon de ploeg zich opmaken voor de finale tegen Spanje. ,,Zij waren de favoriet, maar wij hadden wel het gevoel dat een stunt mogelijk was. De vorm was goed en het gevoel in de selectie ook." Ondanks dat Spanje afgelopen zondag beter begon, was het Oranje dat in de derde periode de opgelopen achterstand herstelde. ,,Maar op het eind ging het toch mis en verloren wij met 10-11", aldus Van de Kraats, die ook twee keer in de finale het net wist te vinden. ,,Zij hadden twee topspeelsters die het verschil maakten. Door hen werden onze persoonlijke foutjes afgestraft."

Ontwikkelen
De zon in Servië is inmiddels weer verruild voor Nederland en hier gaat Van de Kraats zich voorbereiden op een seizoen bij Polar Bears in Ede. Met haar club wil ze zichzelf nog meer ontwikkelen en nu ze aan een internationaal toernooi heeft geroken, hoopt ze op meer. ,,Oranje is natuurlijk mijn doel en droom. Of het realistisch is moet blijken. Ik wil er veel voor doen om het Nederlandse team te bereiken. Zo'n 20 uur per week lig ik in het bad en wil ik mijn wapens -snelheid en schot- nog meer ontwikkelen. Wie weet wat er dan nog mogelijk is."

Tekst: via de Barneveldse Krant