Waterpolo

Waterpolo is een spectaculaire sport waarbij je een goede conditie, fysieke kracht polo-intelligentie en uiteraard een goede zwem- en baltechniek moet hebben. Het is een soort handbal maar dan in het water. Een team bestaat uit 6 veldspelers en een keeper. Alle spelers dragen een cap; wit voor het thuisspelend team en blauw voor het uitspelend team. De keepers hebben een rode cap. Omdat je niet op de bodem kunt staan, ben je constant in beweging. Daarnaast is de tijdsdruk hoog. Als je team niet binnen 30 seconden een schot richting het doel van de tegenstander doet, krijgen zij automatisch de bal.

Simone van de Kraats, oud-DWK-speelster, is regerend Europees Kampioen, en werd Wereldkampioen met Oranje bij de WK van 2023.(foto TeamNL)

Een wedstrijd waterpolo is verdeeld in vier perioden die, afhankelijk van de leeftijd en het competitieniveau, tussen de 3 en 8 minuten duren. Daartussen is er een rust van twee minuten. Dit lijkt kort, maar het is netto speeltijd. Dit betekent dat bij overtredingen, doelpunten enz. de tijd wordt stil gezet. De tijd gaat weer lopen wanneer het spel wordt hervat. De bal mag door de veldspelers maar met één hand tegelijk worden aangeraakt en de bal mag niet onder water komen. De keepers mogen de bal wel met twee handen aanraken (binnen de 5-meterzone).

Lichte overtredingen worden bestraft met een vrije worp. Deze mag afgespeeld worden aan een medespeler, zelf meegenomen worden of direct op het doel geschoten worden (mits de overtreding buiten de 5-meterzone is begaan). Bij zware overtredingen (slaan, schoppen, vloeken, scheidsrechter beledigen) krijg je een zwaardere straf (strafworp tegen of je wordt voor een poosje uit het water gestuurd en wanneer het een hele zware fout is, moet je 4 minuten uit het water en moet er iemand anders in. Zelf mag je dan niet meer spelen.)

Voor alle spelregels, klik hier.

Waterpolo is spannend, strategisch en nooit saai! Dus als je gek bent op zwemmen, balsporten en het ‘teamgevoel’ dan is waterpolo jouw sport. Je kunt al waterpoëlen in een competitie vanaf een jaar of 7. Het is hierbij wel aangeraden om 2 zwemdiploma’s te bezitten. Wil je wel eens weten of waterpolo wat voor jou is? Meld je dan nu aan voor één van de Waterpolo Introductie Cursussen (WIC’s) of word lid!