post

Barneveldse waterpoloheren DWK: ‘We willen en moeten tegelijk’

foto: Polospeler Krijn Jongejan tijdens de training eerder deze week. Morgen wordt het seizoen hervat.

De eerste competitiehelft werd de toon gezet, in de tweede moet de kroon op het werk worden gezet. Het eerste waterpoloteam van zwem-en polovereniging DWK uit Barneveld gaat vol voor het kampioenschap in de derde klasse, er zijn nog ‘maar’ vijf duels te gaan. In gesprek met basisspeler én captain Krijn Jongejan. ,,Het kan haast niet meer missen.”

Het verschil met nummer twee Arethusa bedraagt zes punten en dat moet voor een flinke dosis zelfvertrouwen zorgen, of niet Krijn? ,,Natuurlijk, we zijn dit seizoen echt lekker op dreef. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo goed zou gaan, ik ben daar wel een beetje door verrast. Vorig seizoen liep het namelijk een stuk minder goed. Ook met mezelf niet.” Hij stopte er even mee. ,,Wegens andere zaken besloot ik ermee te stoppen, maar na een half jaar begon het toch weer te kriebelen. Ik ging er weer met goede moed in.”

Dat gebeurde met het nieuwe trainersduo Herman van de Kraats en Peter van Dijk. ,,Wij doen het natuurlijk als spelersgroep maar ik moet ook zeggen dat de trainers ons team wel heel hecht hebben gemaakt. We zijn echt naar elkaar toe gegroeid als polospelers en we zetten nu allemaal ons beste beentje voor. Als de één het even moeilijk heeft, pakt de ander het weer op. Dat schept allemaal een goede band.”

Jongejan (23) is op zijn dertiende begonnen met de polosport. De Barnevelder – die tegenwoordig in Arnhem woont – haalde zo rond zijn zeventiende de hoofdmacht. De verdedigend ingestelde speler (,,Ik moet het van mijn overzicht hebben”) wil ervoor zorgen dat anderen in hun kracht komen. ,,Ik ben iemand die het van zijn rust moet hebben en niet als een blinde kip naar voren vliegt in het water.” De waterpoloër, die in het dagelijks leven werkzaam is als assistent-uitvoerder voor provinciale wegen in het land, roemt de Barneveldse component van het team van Van de Kraats. ,,We zijn bijna allemaal afkomstig uit het dorp. Er is één speler uit Kootwijkerbroek die in Amersfoort woont én dus een speler die in Arnhem woont, haha…” Sinds drie jaar is Jongejan de aanvoerder van het keurkorps der waterkippen. ,,Het zegt veel dat ik meteen aan het begin van het seizoen weer tot captain ben benoemd. Dat geeft natuurlijk wel het nodige vertrouwen.”

VOL TROTS De import-Arnhemmer kijkt vol trots terug op de wedstrijden die de laatste maanden van 2022 werden gespeeld. ,,We hebben de basis gelegd en slechts twee keer gelijkgespeeld. Dat kun je toch wel supergoed noemen en zijn we echt blij mee. En ook over mijn eigen spel kan ik ook best tevreden zijn. Wel zou ik af en toe wat meer ook aanvallend mijn inbreng willen hebben. Dat zou heel mooi zijn. Dan zou ik namelijk een nog completere speler worden.” Morgen zal Jongejan overigens schitteren door afwezigheid. ,,Ik ben op wintersport maar de wedstrijd erna ben ik er zeker weer bij. De titel kan eigenlijk niet missen, maar we moeten niet te overmoedig worden. En of ik denk dat dit team bij elkaar zal blijven? Dat weet ik haast wel zeker, ik blijf in elk geval actief bij DWK 1.” Morgen is Nayade de eerste opponent dit jaar, uit in Eindhoven.

Jurre Jochemsen; Barneveldse Krant, 10 maart 2023