post

Nederland verslaat Spanje na strafworpen

De Nederlandse waterpolosters hebben in Fukuoka voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel veroverd. In de finale versloeg de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis Europees kampioen Spanje na strafworpen. In de reguliere speeltijd was de wedstrijd in 12-12 geëindigd.

De Nederlandse vrouwen -met de Barneveldse Simone van der Kraats in de gelederen- verspeelden in de laatste periode een 10-7 voorsprong, maar tonden in de slotminuten veerkracht en kwamen met 12-11 voor. In de laatste seconden maakte Spanje toch gelijk. Nederland schoot alle strafworpen raak, terwijl Spanje één keer miste.

Oranje pakte het eerste goud in Perth in 1991. De Nederlandse vrouwen speelden in het Japanse Fukuoka hun eerste finale sinds 2015. In Kazan verloor Nederland toen van de Verenigde Staten. De vrouwen behaalden ook het zilver in 1986, 1994 en 1998. Vorig jaar in Boedapest was de ploeg van Doudesis te sterk voor Italië in de strijd om het brons.

De wereldtitel voor Oranje is de eerste modiale hoofdprijs sinds het Olympisch goud in 2008 in Beijing. Met het bereiken van de finale verzekerde Nederland zich woensdag als eerste ploeg van deelname aan de Spelen van volgend jaar in Parijs.

Coach Evangelos Doudesis is trots dat de Nederlandse waterpolosters erin geslaagd zijn de wereldtitel te veroveren. “Dit is geweldig”, zei Doudesis bij de NOS. “De wedstrijd was superspannend. Na 32 jaar, it’s coming home”, lachte hij. “Zoals je ziet zijn de verschillen op dit niveau minimaal. Maar Nederland is momenteel het beste team en de terechte wereldkampioen. Dit is echt een fantastisch gevoel. Het is een teamprestatie. Het zijn allemaal vechters.”

Barneveldse Krant (ANP), 28 juli 2023.