post

17 titels bij tweede weekend GK zwemmen

Het tweede weekend van de Gelderse Kampioenschappen zwemmen in Nijmegen bleek net zo succesvol als het eerste. De DWK-zwemmers kwamen met elkaar tot wederom bijna 40 medailles, waaronder zeventien Gelderse titels. De meeste gouden plakken waren voor de heren Niek Heethaar (6) en Ronis van Everdingen (5).

Beide heren bleken wederom oppermachtig in de beide senioren categorieën. Heethaar zegevierde dit weekend op de 100 en 200 vrije slag, de 100 rugslag, de 50 vlinderslag en de 200 en 400 wisselslag. Een pittig raceweekend, wat ook de nodige persoonlijke records opleverde. Trainingsgenoot Van Everdingen zegevierde in de categorie 19-20 jarigen op de 200 vrij, de 100 rug, de 50 vlinder en ook beide wisselslagafstanden. Beide mannen hadden ook een belangrijk aandeel in de afsluitende 4×100 wisselslag estafette, die ze met Max Voortman en Bart Muselaers winnend afsloten. Met 4.05,03 zetten de mannen de vierde tijd van Nederland van het seizoen neer.

Vera Renshof en Inge Koekoek domineerden bij de dames. Renshof was dit weekend in goede vorm en verbeterde haar 50m vrije slag met een halve seconde naar 26,88; daarmee staat ze op dit moment vierde van haar leeftijd in heel Nederland! Ook Inge Koekoek zette met haar 2.45,85 op de 200 schoolslag een toptijd neer, de vijfde van Nederland bij de dames 18 jaar!  Samen met Niek en Ronis wonnen de dames ook de 4x100m vrije slag gemengde estafette. In de samenstelling Celine Schoenmaker, Marieke en Inge Koekoek en Vera Renshof was er ook zilver op de 4×100 vrije slag dames!

Clubrecord

Op de 50m schoolslag zwom Ruben Baars bij de junioren naar een zeer snelle 35,77. Een nieuw clubrecord voor 13-jarigen en dus sneller dan Jelle Derksen, toen hij in april 2007 naar 36.31 zwom. Baars won dit weekend ook de 400m wisselslag en was in goeden doen met nog vijf andere plakken. In de paralympische klasses wist Lars Jacobsen net als vorige week het zilver te bemachtigen, dankzij zijn sterke 200 vrije slag.

De andere medailles kwamen op naam van Bart Muselaers (3x zilver, 1x brons), Celine Schoenmaker (1x zilver, 2x brons), Hanna Minderaa (zilver op de 200m vlinderslag), Joas Groeneveld (zilver op de rugslag, wat een compleet DWK-podium werd met Heethaar en Muselaers samen) en verassend zilver voor Maryse Kuijper op de 200m schoolslag junioren. Zilver was er ook voor de meisjes junioren op de 4x200m vrije slag estafette; Laura Volkers, Elin Baars, Maryse Kuijper en Karlijn Siderius konden net de achtervolgers uit Vaassen voorblijven met 10.28,77.

De volgende grote wedstrijd zijn de Nederlandse Kampioenschappen, van 16 t/m 19 juni in Amersfoort. Bij de “Gelderse” zijn twaalf startbewijzen behaald of verbeterd voor de NK en de ploeg zal deze week verder worden samengesteld. Andere belangrijke wedstrijden zijn straks de Gelderse B Kampioenschappen, die eind juni in Vaassen gehouden worden.