post

Barneveldse zwemster droomde als klein meisje al van VS

Ze verblijft inmiddels alweer enkele maanden in de VS, genieten én zwemmen doet ze zoveel als mogelijk. Vera Renshof leeft haar sportieve droom. De Barneveldse vertelt razend enthousiast. ,,Als klein meisje droomde ik hier al van.”

De 19-jarige zwemster van DWK bivakkeert in East Stroudsburg, Pennsylvania. Dicht in de buurt van wereldsteden als New York, Washington en Philadelphia. Ze geniet intens van het leven aldaar, de studie Public Health én haar zwemloopbaan die ze volgt op ‘college’, zoals dat heet. ,,Ik woon zo’n anderhalf uur van die drie grote steden en dat is natuurlijk prachtig. In 2018 was ik al eens in New York geweest, nu is het helaas anders. Corona heeft veel kapot gemaakt in de stad, er zijn veel lege winkels en veel zwervers op straat. Naar Washington en Philadelphia wil ik sowieso nog, vooral Washington schijnt heel mooi te zijn.”

Renshof, vorig jaar nog deelnemer aan het NK, zit sinds augustus in Amerika. ,,Het mooie is dat ik hier als klein kind al van droomde. Hoe dat zo kwam? Ik zag het in een film en was meteen verkocht. ‘Dat lijkt me wel wat’, dacht ik toen als kleine meid. Nu ik er eenmaal zit, is dat heel apart. In de eerste maand was het allemaal nog wat onwerkelijk, alsof ik in een film op huwelijksreis was, haha. Alles is nieuw en groot; nu zit ik er al wat langer en went het al wel een beetje. Heerlijk om dichtbij die grote steden te wonen.”

BEMIDDELAAR

Hoe is de specialiste op de vrije slag overigens bij de universiteit van East Stroudsburg verzeild geraakt? ,,Er is een bemiddelaar in Nederland die mij heeft geholpen. Er is een soort profiel online verschenen van mij en scholen in de VS kunnen daarop kijken. Samen met de bemiddelaar zijn we op deze school uit gekomen.”

Ze is nu bezig aan haar eerste jaar ‘op college’ zoals ze dat dus noemen. ,,Ik studeer Public Health en ik haal mijn Engels aardig op zo natuurlijk. Dat gaat ook min of meer vanzelf. De vakken op zichzelf zijn niet zo heel makkelijk, maar het gaat steeds beter. Mijn eerste semester heb ik afgerond en dat is goed gegaan qua cijfers. Het tweede is pas geleden begonnen en de lesstof wordt natuurlijk een stuk moeilijker. Maar dat gaat goed komen hoor.”

Ze heeft aansluiting bij een groep van zeven andere Nederlandse studenten die daar studeren. ,,Daar zitten veel hockeyers bij, maar ook in het zwemteam – dat onder de vlag van de schoolnaam de wedstrijden zwemt – heb ik de nodige vriendinnen opgedaan. Erg belangrijk en leuk natuurlijk. Maar ook de Nederlanders zie ik vaak en daar ga ik vaak mee lunchen.”

FLORIDA

Is ze in de tussentijd al een keer in Nederland terug geweest? ,,Dat was ik van plan maar een trainingsstage met het zwemteam in Florida zorgde ervoor dat dit er toch niet van kwam. Die stage duurde vijf dagen, maar net in die periode wilde ik dus naar Nederland komen voor een tijdje. Maar nu komen mijn ouders hierheen in februari, ook heel leuk natuurlijk.” Het niveau van haar ‘zwemclub’ loopt behoorlijk uiteen. Hoe vergelijkt ze het niveau met haar ‘eigen’ zwemvereniging thuis in Barneveld, DWK? ,,Dat is echt heel lastig te vergelijken. Verder richt ik me in eerste instantie vooral op mijn individuele ontwikkeling en daar kan ik zeker tevreden over zijn. Maar het is soms lastig, ze zwemmen hier de afstanden in yards en dat is wel even wennen.”
Haar intenties vorig jaar zomer om naar de VS te verkassen, waren eerder avontuurlijk dan sportief van aard. ,,Ik vond het in eerste instantie vooral spannend en leuk en dat komt aardig uit. Maar aan dat vele eten van hamburgers en het drinken van grote hoeveelheden cola – wat ik vooral om me heen zie – kan ik maar niet wennen haha. Ik zie sommige mensen hier echt elke dag naar de McDonalds gaan, niet te geloven soms. Het eten vind ik hier sowieso heel erg vet. Maar dat lossen we hier zelf wel op hoor.”

REGIONALE KAMPIOENSCHAPPEN

Wat staat er op sportief gebied allemaal te gebeuren de komende tijd? ,,Over een paar weken hebben we regionale kampioenschappen en dan wil ik mezelf laten zien. Daar wil ik me ook plaatsen voor de Amerikaanse kampioenschappen voor studenten. Dat is op 3 maart. En op de langere termijn wil ik hier natuurlijk afstuderen. Daarna zal ik wel weer in Nederland terugkeren.” En heeft ze op dit moment nog veel contact met vriendinnen van bijvoorbeeld DWK? ,,Jazeker, Inge Koekoek, Celine Schoenmaker, Marieke Koekoek en Lindi Bos spreek ik met regelmaat. Erg gezellig altijd.”

Jurre Jochemsen, Barneveldse Krant, 29 januari 2023