post

DWK wint 43e editie Syd Cup

Met een groep van bijna 40 zwemmers is DWK afgelopen weekend aan de start verschenen bij de 43e editie van de Syd Cup, in het Deense Haderslev. Met grote overtuiging werd het verenigingsklassement gewonnen en werd een vracht aan individuele prijzen meegenomen. Zo vielen Ruben Baars, Celine Schoenmaker en Niek Heethaar in de prijzen als het gaat om de klassementen in de eigen leeftijdsgroep.

Met 37 overwinningen, 34x zilver en 22 bronzen medailles komt DWK met veel eremetaal thuis. Het resulteerde ook in 121 persoonlijke records, 9 limieten voor de NK Junioren en 3 startbewijzen voor de NK senioren. “Het laat duidelijk zien dat ook wanneer de wedstrijden soms chaotisch verlopen zwemmers gedisciplineerd blijven en er nog steeds goed gepresteerd kan worden.”, aldus coach Raoul Aardema.

De teamgeest stond hoog in het vaandel bij deze wedstrijden. Met name bij de finale onderdelen werden teamgenoten onder luide aanmoedigingen naar de finish geschreeuwd. Dat kwam tot apotheose bij de 100m vrije slag. Quinn Frunt had een swim off nodig om zich te plaatsen voor de finale, en in een 1 op 1 duel en 40 supporters op de banken kwam hij tot een heel knappe 57,82 en voldeed daarmee aan de limiet voor de NJK. Voor datzelfde NJK wisten ook Karlijn Siderius (100 vrije slag), Ruben Baars (200 wissel, 200 vrij), Fenne de Vogt (100 school), Elin Baars (100 en 200 rug) en Tessa van Beek (100 rug en 50 vrij) zich te kwalificeren. Voor de NK kwamen Raphael Mennen (50 school), Ronis van Everdingen (400 wissel) en Laura Volkers (100 rug) tot richttijden.

Op de estafettes werd ook flink gescoord. De senioren-heren waren oppermachtig met twee overwinningen. Op de 4×50 vrij snelden Ronis van Everdingen, Thijs Berkhout, Joas Groeneveld en Niek Heethaar naar 1.37,71; op de wisselslag deden Heethaar, Berkhout, Van Everdingen en Dries Mostert het eveneens goed met winst in 1.49,73, de vierde tijd van het seizoen tot nu toe in Nederland. De dames Annabel Kuipers, Celine Schoenmaker en Inge en Marieke Koekoek kwam op de 4×50 vrij met 1.54,2t tot een 3e plek. Op de wisselslag was er met 2.05,20 zilver op te halen.

De jeugdestafettes lieten ook van zich spreken. De jongens wisten op beide afstanden clubrecords voor 14-jarigen neer te zetten. Tygo van de Wal, Nordin Vermeer, Sven Potappel en Ruben Baars waren met respectievelijk 1.51,99 en 2.09,26 op de vrij- en wisselslag estafette sneller dan ooit in de clubhistorie op deze leeftijd. Een dubbelslag voor de meiden, want er was zowel goud als brons op de vrije slag estafette en op de wisselslag werden Karlijn Siderius, Fenne de Vogt, Lili Oosting en Maryse Kuijper met 2.12,23 dik eerste.

Een ander belangrijk onderdeel van deze wedstrijden waren de pull-out wedstrijden. Hierbij startten de zes snelsten uit de voorronde en na een tussenronde met 3 volgde er een finale met 2 zwemmers. Thijs Berkhout won de schoolslag pull-out race, Celine Schoenmaker pakte het zilver op de rug- en vrije slag race. Zilver was er voor Inge Koekoek in de schoolslag pull-out en winst voor Niek Heethaar op de rug-, vlinder en vrije slag.

De coaches Raoul Aardema, Raphael Mennen, Joas Groeneveld en Jeroen Dellebeke kijken zeer tevreden terug op afgelopen weekend. Er is genoten van iedere race, of het nu een klein persoonlijk record of een ‘toernooi verbetering’ was. ,,We mogen in onze handen knijpen met deze ploeg. En we kunnen bouwen op een aantal trouwe supporters die dit weekend hebben geholpen in alle randzaken.’’, aldus hoofdcoach Jeroen Dellebeke, die na afloop van de wedstrijden de Syd Cup in ontvangst mocht nemen.