post

DWK-zwemmers: ‘Finaleplaats op NK zou mooi zijn’

BARNEVELD – Een delegatie van acht zwemmers van DWK lijkt er helemaal klaar voor te zijn, vanaf komende donderdag moet het gebeuren. Dan begint het NK voor senioren in Amersfoort. Medailles hoeven niet direct verwacht te worden, finales zouden al heel mooi zijn. ,,Met corona zwom ik in een buitenbad in de winter, maar dat ga ik nooit meer doen.”

Van de acht spreekt de Barneveldse Krant met een afvaardiging van drie. Ronis van Everdingen, Bart Muselaers en Inge Koekoek spreken vrijuit over verwachtingen, verleden en heden. We zoeken ze op na afloop van de training, als de foto net gemaakt is en de vermoeidheid en de trek toeneemt bij het drietal.

Zoals de etiquette betaamt, beginnen we met het vrouwelijk gezelschap. De 18-jarige zwemster Inge Koekoek, woonachtig in Duiven, spreekt over heden, verleden en toekomst. ,,Ik heb al op verschillende plekken in het land gewoond en ben geboren in Hardenberg, terwijl ik zwom in Dedemsvaart. Inmiddels woon ik in Duiven én heb ik gezwommen bij ESCA. Maar omdat ik mijzelf wilde verbeteren, ging ik drie jaar geleden naar DWK. Hoe dat allemaal is gegaan? Vooral via mijn moeder en de zwemtrainer hier, Raoul Aardema. De dochter van Raoul, Isabel, zwom hier ook.” Het bevalt de zwemster uitstekend in het Barneveldse. ,,Ik merk dat ik een betere zwemster word en doe op het NK mee op de 50 meter en 100 meter schoolslag. Of het mijn eerste NK wordt? Haha, nee hoor, ik heb er al heel veel op mijn naam hoor, weet het niet eens hoeveel precies. Vooral bij de junioren heb ik aan de nodige NK’s meegedaan. Maar ik ben blij dat ik aan de limiet heb kunnen voldoen om aan dit senioren-NK mee te mogen doen. Er is trouwens ook geen minimumleeftijd.” 

VRIJ VAN STRESS

Koekoek wil vooral vrij van stress en zorgen gaan zwemmen vrijdag en zaterdag in het Amersfoortse Amerena. ,,Hiervoor speelden er namelijk wat privédingetjes waar ik het liever niet over wil hebben waardoor ik niet helemaal vrij kon zwemmen. De laatste weken gaat het gelukkig wel weer lekker. Met de voorbereiding hebben we ook geen gekke dingen gedaan hoor. Ik hoop in de buurt van mijn persoonlijke records te komen maar het liefst wil ik die aanscherpen. En dan zien we wel waar ik strand. Medailles? Dat is iets te veel gevraagd helaas. Het zou al heel fijn zijn een B-finale te halen.” 

Naast het zwemmen is Koekoek vooral druk met studeren. ,,Ik ga HBO Rechten doen in Arnhem. Ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Plezier in zwemmen heb ik in elk geval nog altijd. Ondanks de lastige coronajaren, toen heel veel zwemmers de sport hebben opgegeven, vooral ook in Gelderland. Ik ga lekker door hoor!” 

PECH

Dat geldt ook voor Bart Muselaers. De 21-jarige zwemmer, woonachtig in Wapenveld, had helemaal pech tijdens corona. ,,Ik had net een tussenjaar voor mezelf ingepland om alles op het zwemmen te gooien, toen dat virus dus roet in het eten gooide. Ik probeerde het nog wel met trainingen in het buitenbad maar dat was echt geen pretje met die kou; daar stopte ik al gauw mee. Helemaal stoppen met zwemmen, nee, dat uiteraard niet, ik heb er te veel plezier in. Toch combineer ik dat nog steeds met een studie. Ik deed Farmacie in Groningen, maar daar ben ik mee gestopt. Nu ga ik de studie Tandheelkunde volgen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, daar stroom ik het eerste jaar in. Heel misschien kies ik volgend seizoen ook een nieuw zwemavontuur bij Aqua Novio, maar dat weet ik nog lang niet zeker. Eerst richt ik me op het NK natuurlijk, ik kom op de 50 en 100 meter vlinderslag uit evenals dezelfde afstanden maar dan op de vrije slag. Op de 100 vlinder is de B-finale zeker mogelijk maar de laatste tijd loopt die niet zo lekker helaas. Het kost soms te veel energie. Om nog fitter te worden, ga ik tegenwoordig ook naar de sportschool.” Wat verwacht hij op de vrije slag? ,,Ik heb werkelijk geen idee, ik ga er vol vraagtekens heen. Ik ben helaas ook niet zo’n ‘pieker’ op de NK’s. In 2019 lukte het wel een keer met een finaleplek op de 100 meter vlinder, hopelijk lukt het ook dit jaar weer eens om te pieken. We gaan er vol voor.”

400 METER WISSELSLAG

Ronis van Everdingen, afkomstig uit Ede en 19 jaar jong, heeft het allervolste programma van de drie gesprekspartners. Wat heet, hij zwemt maar liefst zeven afstanden. Hij doet mee op de 50, 100 en 200 meter rugslag, de 50 en 100 meter vrij én de 200 en 400 meter wisselslag. ,,Zeker druk ja, maar dat doe ik graag hoor. Elke dag lekker het bad in, heerlijk toch? Dat moet allemaal wel te doen zijn. Ik ga er ook vooral heen met een vrij hoofd, zonder al te veel druk en zonder te veel tijden in mijn hoofd te hebben. In het verleden had ik dat wel maar dat werkte juist blokkerend. Ik kan me van redelijk kort geleden herinneren dat ik uit pure frustratie een badmuts weg heb lopen gooien. Nee, dat wil ik liever niet, ik wil vooral lekker zwemmen. En dat betekent heus niet vrijblijvend zwemmen.” Sterker nog, op de 400 meter wisselslag gaat hij er vol voor om zich voor de finale te plaatsen. ,,Dat is de zwaarste afstand die ik zwem en het zou fijn zijn om het te redden. En ja, dan ga je natuurlijk ook vol voor ‘iets extra’s’. We zullen zien.” Verder richt hij zich eerst en vooral op zijn studie. ,,Ik volg de studie Fysiotherapie aan de THIM in Nieuwegein. Het is dus zeer waarschijnlijk dat ik later als ‘fysio’ aan de slag ga. Nee, als zwemmer zal me dat vrees ik niet lukken. Alleen de echte top van de top verdient er zijn of haar geld mee. En ja, ik hoor weleens wat van voetballers uit het amateurwereldje en wat zij krijgen als premie. Tja, dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk als je ziet wat voor uren wij er allemaal in gooien. Maar goed, dat weet je. De passie voor de sport hebben we in elk geval allemaal!”

ZWEMMETERS

Ditzelfde geldt voor de overige vijf deelnemers. Namens DWK komen namelijk ook Max Voortman, Marieke Koekoek, Vera Renshof, Lars Jacobsen en misschien Annabel Kuipers in actie. Voortman start op de 50 meter (m) vlinder- en 50 m vrije slag en focust zich dus momenteel op de korte nummers. Marieke Koekoek start komend weekend op de 50 m schoolslag. Annabel Kuipers heeft voor diezelfde afstand de bonus-limiet gezwommen, dat wil zeggen dat deelname definitief wordt als er plekken vrij zijn. Dat zal pas later bekend worden. Vera Renshof, net terug uit Amerika, zal ook deelnemen aan het NK. ,,Op de 50 en 100 vrije slag gaat het hopelijk weer wat sneller dan de Gelderse Kampioenschappen die afgelopen maand in Nijmegen gehouden werden”, zo zegt hoofdtrainer Jeroen Dellebeke. ,,Er zitten inmiddels weer iets meer zwemmeters in de benen, dus ook voor haar ligt de blik weer vooruit.”

In de paralympische klasse S14 komt Lars Jacobsen uit met een druk programma. Hij zwemt de 50, 100, 200 en 400 m vrije slag en daarnaast ook de 50 en 100 m rugslag. Jacobsen pakte bij de afgelopen NK korte baan in december een knappe bronzen medaille op de 400 m vrije slag, mogelijk dat dit kunststukje wordt herhaald.

,,De afgelopen weken hebben we eigenlijk gewoon lekker doorgetraind. In de laatste 10 dagen voor het toernooi gaat de knop toch weer een beetje om en werken we specifieke trainingen af. Uiteindelijk wil je toch je beste prestaties neerzetten bij een Nederlands Kampioenschap’’, aldus coach Jeroen Dellebeke die samen met Raoul Aardema de DWK-ploeg zal begeleiden in Amersfoort.

Jurre Jochemsen, Barneveldse Krant; 3 juni 2023. Foto: Pauw Media