post

Gelderse Kampioenschappen zwemmen leggen DWK geen windeieren

De zwemploeg van DWK heeft de afgelopen twee weekenden zich weer van haar beste kant laten zien. Bij de Gelderse Kampioenschappen in Nijmegen is de ploeg met meer medailles thuisgekomen dan vorig jaar. 114 keer stond er een DWK’er op het podium, en daarvan meer dan 40 keer op het hoogste schavot.

Bij zo’n kampioenschap gaat het om de strijd, om de titels. Dat dit bekroont wordt met meer dan 40x goud stemt de coaches zeer tevreden. ‘’Niet altijd was iedere race spannend, jammer genoeg was er in de oude leeftijdsgroepen weinig deelname. Desondanks kwamen er ook goede tijden op de klokken en waren er flink wat zwemmers goed in vorm.’’, aldus coach Jeroen Dellebeke.

Die zwemmers rijgen dan ook gelijk alles aan elkaar. Sven Potappel bijvoorbeeld. De junioren zwemmer won de 50, 100 en 200 vlinderslag en de 400 wisselslag. Hij is een zeer sterke zwemmer aan het worden. Bij de mannen blonken ook Thijs Berkhout en Ruben Baars uit, met elk 8 Gelderse titels op zak. Baars won bij de oudere junioren de 50, 100 en 400 vrije slag, de 50, 100 en 200 schoolslag én de 200 en 400 wisselslag. Berkhout (foto) was in vorm en liet dat zien met zeges bij de senioren 1-2 op de 200 en 400 wissel, de 100, 200 en 400 vrij én de 100 en 200 school. Met name op de laatste twee afstanden liet hij dat zien met tijden die misschien recht geven op een startbewijs bij de Nederlandse Kampioenschappen.

Bij de meisjes en dames waren er ook een aantal zeer overtuigende races. Yvonne de Graaf was zeer op dreef bij de meisjes junioren 1-2 met zes Gelderse titels. Ze pakte het goud op de 200 wisselslag, de 50, 100 en 200 rugslag én de 100 en 400 vrije slag. En dat allemaal ook in sterke nieuwe persoonlijke records. Leeftijdsgenote Gerlin van de Krol liet geen spaan heel van de concurrentie op de 50, 100 en 200 schoolslag en snelde op alle drie de afstanden naar de overwinning. Moira Iseger won haar favoriete 50 vlinderslag en op de dubbele afstand was Zsofi Bouw de snelste. Fenne de Vogt was de snelste op de 50 en 100 schoolslag bij de oudere junioren.

Medailles werden er ook gewonnen door Elin Baars, Laura Volkers, Vera Renshof, Marieke Koekoek, Jinte van Ginkel, Inge Koekoek, Karlijn Siderius, Celine Schoenmaker, Lili Oosting, Tessa van Beek en Anouk van der Steeg. Bij de jongens wisten Ronis van Everdingen, Niek Heethaar en Tygo van der Wal nog meerdere malen het hoogste schavot te beklimmen en reikten Max Voortman, Lars Jacobsen en Nordin Vermeer ook tot knappe medailles.

foto: Nicolaas van Everdingen