‘Plezier is het belangrijkste’ voor bronzen Van Everdingen

BARNEVELD Het is inmiddels weer ruim een week geleden, genieten doet hij nog altijd. Ronis van Everdingen zwom in het eerste weekend van december naar een bronzen medaille op het NK op de 400 meter wisselslag. In Den Haag haalde hij eremetaal uit het water van Het Hofbad. ,,Ik heb sowieso een goed toernooi gedraaid”, zo zegt de in Ede woonachtige DWK’er.

Barneveldse Krant, 15 december 2021

Buiten de genoemde medaille om wist Van Everdingen ook te excelleren in Den Haag op de diverse andere afstanden. ,,Ik zou eigenlijk op negen afstanden zwemmen, maar haalde er voor mijn eigen rust drie af, zodat ik er zes overhield. Door corona werden de afstanden heel vlot achter elkaar gepland dus dat was best pittig. Het mooie was dat ik ook zes persoonlijke records wist te breken. En nóg mooier was dat dit mijn eerste echt grote eindtoernooi was. Ja, wat dat betreft kon het haast niet beter allemaal.” Enige nadelige was dat hij bij de 200 wisselslag geen pr zwom. Dit had te maken met het feit dat de 100 meter vrij een kwartier daarvoor was gepland. ,,Maar ook op die 200 meter wisselslag was ik nog dichtbij een pr. Dat record had ik dan weer gebroken twee weken vóór het NK bij een competitiewedstrijd.” 

Ronis van Everdingen blijft vooral genieten in het zwembad.
(Gerwin van Luttikhuizen)

Met welke verwachtingen was de oud-zwemmer van De Vrije Slag uit Ede naar de nationale titelstrijd afgereisd? ,,Eigenlijk zonder grote verwachtingen en dat werkt bij mij altijd het beste. Het gekke was vooraf dat ik vooral lekker wilde zwemmen en onbevangen het water in wou gaan. Dat is mijn kracht ook wel denk ik. Plezier is de basis maar natuurlijk had ik ook wel wat plannetjes wat ik wilde. Enige dat echt belangrijk was, was om volle bak te gaan en aan mijn techniek te denken. Voor de rest was het knallen maar.” 

Van Everdingen won zijn medaille in de categorie senioren 1-2. Dat is voor zwemmers uit de leeftijdscategorie 18-19 jaar. ,,Grappige was dat ik op het moment zelf niet eens in de gaten had dat ik een medaille zou krijgen voor die klasse. Ik moest er zelfs via een appje van een vriend achter komen. Ik moest daarna namelijk nog een finale zwemmen in de klasse all-in maar daar zwom ik niet mee. Maar in onze sport willen ze de stap van de jeugd naar de senioren kleiner maken en daarom is er een soort tussencategorie in het leven geroepen. Dat is dus die klasse senioren 1-2.”

OVERSTAP Van Everdingen groeide op in Ede en woont daar nu nog steeds. Hij begon als gezegd bij Vrije Slag maar maakte in de zomer van  2020 de overstap naar DWK. ,,Ik had een tussenjaar voor school en wilde de focus nog meer op het zwemmen leggen. Omdat ik bij Vrije Slag aan mijn maximale aantal uren zat – dat waren er zes – ging ik nadenken en vertrok ik naar DWK waar ik wel twaalf tot veertien uur kon zwemmen. Daar word ik alleen maar beter van natuurlijk.” Toch had de Edenaar afgelopen jaar wel wat meer wedstrijden willen zwemmen. Corona gooide echter roet in het eten. ,,Ik heb wel heel veel kunnen trainen, zelfs in de wintermaanden. Maar door de maatregelen rond het virus mocht ik niet eens binnen zwemmen, dus heb ik februari dit jaar zelfs in het buitenbad moeten trainen.” Dat heeft hij geweten ook. ,,Ja, ik heb wel wat kou geleden, tijdens één van de eerste trainingen was het ‘s nachts wel -14 graden. Het water was rond de achttien graden, maar zo voelde het echt niet. Overdag was het buiten nog altijd -4. Pff, wat was het koud bij die training. Ik kan me herinneren dat ik het niet langer dan twintig minuten vol kon houden en dat ik daarna heel lang onder de warme douche ging.” Daarna bracht een wetsuit verlossing. ,,Toen was het goed te doen gelukkig.” Dit jaar was het NK het belangrijkste toernooi. Hoe kijkt hij vooruit op tijden die komen gaan? ,,Straks eind januari  staat het Gelders Kampioenschap op het programma in Nijmegen. Dat is een belangrijk testtoernooi waar ik vier of vijf afstanden per dag zwem. Begin juni is het NK langebaan. Daar wil ik er weer staan. Dat toernooi is naar alle waarschijnlijkheid in Rotterdam.” 

DROMEN Heeft de achttienjarige zwemmer verder nog dromen voor de toekomst? ,,Als ik realistisch ben, niet. Aan toernooien als de Olympische Spelen zal ik denk ik niet gaan deelnemen, dan had ik nog veel snellere tijden moeten zwemmen op mijn leeftijd nu. Je weet ook dat alleen de top van de top geld verdient met deze sport. Maar als ik plezier heb, ga ik lekker door. Ik richt me verder ook op mijn studie fysiotherapie in Nieuwegein waar ik in mijn eerste jaar zit. Dat heeft ook weer met sport te maken gelukkig.” En hoe zien de komende weken eruit? ,,Ik heb de afgelopen tijd wat rust gehad en nu gaat de focus op techniek. Dan hoop ik op het NK volgend jaar weer te stralen.”

Jurre Jochemsen