post

Ruben Baars kwalificeert zich bij de NK zwemmen voor Europees jeugdtoernooi

foto: Nicolaas van Everdingen

BARNEVELD – Met drie overtuigende races bij de NK zwemmen afgelopen weekend in Amersfoort heeft Ruben Baars (15) kwalificatietijden gezwommen voor de “vervangende EYOF”. Hij was snel genoeg op de 50 en 100 vrije slag én de 100 schoolslag.

Het waren de belangrijkste hoogtepunten voor de DWK-zwemmers die afgelopen weekend in Amersfoort bij de NK deelnamen. Baars behaalde al eerder dit seizoen (april) in Eindhoven de kwalificatietijd op de 100m vrije slag, maar wist daar dus nu ook de 50m vrije slag en de 100m schoolslag aan toe te voegen. De KNZB zal deze week de definitieve bevestiging over deelname bekend maken. Op de 50 vrij evenaarde hij het DWK-clubrecord voor 15-jarigen met 24,93.

De EYOF, European Youth Olympic Festival, wordt in de oneven jaren georganiseerd als eerste opstap voor jonge sporters (14-15 jaar) om kennis te maken met internationale toernooien. In de even jaren, zoals dit jaar, kiest de KNZB een aansprekend toernooi uit waar deze zwemmers aan kunnen deelnemen. Dit jaar is er gekozen voor een internationaal toernooi in Belgrado, hetzelfde bad als waar momenteel de Europese Kampioenschappen bezig zijn. Er gelden strenge deelname-eisen, dit jaar kon de groep uit maximaal 8 sporters bestaan.

Terug naar de NK Amersfoort. Lars Jacobsen wist op de 400m vrije slag zijn titel uit december niet te prolongeren maar kwam wel uit het water met een mooie bronzen medaille. Een ander hoogtepunt was de zeer knappe vijfde plaats op de 4×100 meter vrije slag estafette voor gemengde teams. Niek Heethaar, Ronis van Everdingen, Inge Koekoek en Vera Renshof snelden vrijdagavond naar een sterke 3:51,50.

Lars Jacobsen op het podium 400m vrije slag met Thomas van Wanrooij (m) en Julian Hendriks.

Vera Renshof startte bij dit NK op de 50 en 100 vrije slag en was met name op de laatstgenoemde afstand sneller dan vorig jaar met 1.00,08. Marieke en Inge Koekoek en Max Voortman kwamen uit op de schoolslagafstanden. Marieke en Inge op de 50 en 100 meter, Max op de 50 meter. Marieke kwam dicht bij haar persoonlijke records met respectievelijk 35,29 en 1.20,70.

Op donderdag wist Ronis van Everdingen met een sterke 4.49,55 als tweede aan te tikken in de B-finale van de 400m wisselslag. Finaleplaatsen waren er ook voor Niek Heethaar en Bart Muselaers. Heethaar plaatste zich voor de finales van de 50 rugslag en 50 vlinderslag en bleef met respectievelijk 27.69 en 25.77 enkele fracties boven zijn persoonlijke records. Muselaers kwalificeerde zich ook voor de B-finale 50 vlinderslag, maar kon daarin zijn sterke serie-tijd van 25.87 niet verbeteren. De heren kwamen samen met Thijs Berkhout en Ronis van Everdingen ook uit op de 4×100 wisselslag estafette en kwamen daarin tot een elfde plek.