post

Succesvolste GK in 10 jaar

In de afgelopen 2 weekenden werden in Nijmegen de Gelderse Zomer Zwemkampioenschappen gehouden. Het 50m bad Sportfondsenbad West stond garant voor goede prestaties, want het waren voor DWK de meest succesvolle Gelderse Kampioenschappen in de laatste 10 jaar. De oogst: 47 Gelderse titels, 29x zilver en 26 bronzen medailles, 130 persoonlijke records, 12 clubrecords, 4 startbewijzen voor de NK in Amersfoort en drie bonuslimieten voor de NJK in Eindhoven.

foto’s: Nicolaas van Everdingen

De junioren van DWK waren over het algemeen het meest succesvol. Elin Baars spande bij de meisjes de kroon met zes Gelderse titels en twee bronzen medailles. Winst was er voor haar op de zwaardere onderdelen; 400 vrije slag, 200 rugslag, 50 en 100 vlinderslag én 200 en 400 wisselslag. Ze wordt in het medailleklassement al snel opgevolgd door Maryse Kuijper, die de winst pakte op de 50 en 100 vrije slag, de 100 rug en 100 schoolslag. Celine Schoenmaker was bij de senioren oppermachtig op de 50m rugslag en 200m wisselslag. Inge Koekoek won de 50 en 100 schoolslag, net als Marieke Koekoek in de jeugdcategorie. Karlijn Siderius won overtuigend op de 200m vlinderslag junioren. Tussen al het gedrang kwam Tessa van Beek tot de meeste podiumplaatsen bij de meiden. 11 keer haalde zij het erepodium bij deze Gelderse Kampioenschappen.

Bij de heren waren de hoofdrollen weggelegd voor Bart Muselaers (5x goud), Ruben Baars (7x goud) en Ronis van Everdingen (13x goud). Muselaers was de snelste op de 50 en 100 vrij, 50 rug en de 100 en 200 vlinder bij de senioren. Baars, alleen in het eerste weekend, en Van Everdingen wonnen al hun onderdelen met grote overmacht. De beste prestatie van Van Everdingen was misschien wel de zege op de 400 wisselslag, als een van de laatste onderdelen van het toernooi. Met 4:54,21 was hij ruimschoots de enige onder de 5”. Max Voortman won bij de senioren de 200m wisselslag en Tygo van de Wal was de snelste bij de junioren op de 100m schoolslag. Lars Jacobsen zwom in de Paralympische klasses naar twee knappe medailles; zilver in het eerste weekend en goud in het tweede weekend.

Medailles waren er ook voor Fenne de Vogt, Laura Volkers, Senna Levering, Vera Renshof, Annabel Kuipers, Lili Oosting, Sofie van Poecke en Sven Potappel. Volkers zwom zichzelf op de 100 rugslag naar een bonuslimiet voor de NJK, medio juni in Eindhoven. Karlijn Siderius deed hetzelfde op de 50 en 100 vrije slag. Voor de NK in Amersfoort, 8 t/m 11 juni, wisten Celine Schoenmaker (50 rugslag), Bart Muselaers (50 vrij), Ronis van Everdingen (50 rug, 200 vlinder) zich te verzekeren van een startbewijs. De clubrecords kwamen op naam van Ruben Baars (2x, op de 50 rug en 50 school) en de estafetteploegen junioren op de 4×100 vrij en 4×100 wissel gemengd.

Op de estafettes ging met regelmaat het dak er af. In het eerste weekend was er al succes voor bijvoorbeeld de 4×200 vrije slag heren senioren die de concurrentie op zo’n 25m achterstand zette. Estafette zilver was er voor de dames senioren op de 4×100 wisselslag. De meisjes junioren volgden het voorbeeld en tikten op hetzelfde onderdeel ook als tweede aan. Bij de heren leverde dit onderdeel afgelopen zaterdag een klinkende eindzege op. De jongens junioren tikten in een spannende race uiteindelijk op de wisselslag estafette als derde aan, vlak achter de nummers twee. Op de 4×100 vrij kwamen de meiden met twee teams op het podium, met zilver en brons als resultaat.

De gemengde estafettes waren toch wel de meest spannende. Zo waren de junioren slechts één tiende verwijderd van de zege op de 4×100 vrij gemengd en tikten de senioren op dat onderdeel als derde aan. Zilver was er voor de junioren 4×100 wissel gemengd en de senioren wisten op de slotdag van het toernooi iedereen op de banken te krijgen door de thuisploeg in de laatste meters 1 seconde voor te blijven. Goud!


Foto albums zaterdag 13 mei, zondag 14 mei en zondag 21 mei.