post

Vera Renshof en andere DWK’ers klaar voor NK

Jurre Jochemsen

BARNEVELD – Met een delegatie van elf zwemmers in totaal, reist DWK morgen af naar Amersfoort om daar de strijd aan te binden met andere nationale toppers tijdens het NK. Vera Renshof is één van de Barneveldse talenten die meedoet. ,,Het Gelders Kampioenschap ging best wel goed, zaak is om dat door te trekken.”

De 18-jarige zwemster, woonachtig in Barneveld, is een specialist op de vrije slag en hoopt vooral op de 100 meter vrij en 200 meter vrij potten te gaan breken. ,,Vooral mijn persoonlijk record – pr – op de 100 wil ik gaan verbeteren, dat staat nu op 59,4 en kan zeker scherper. Bij de Gelderse Kampioenschappen zat er eindelijk weer iets goeds in, want daarvoor stond ik mede door corona een beetje stil in mijn ontwikkeling. Vorige maand had ik weer een erg goed gevoel en dat had ook weer te maken met een stage in het Spaanse Calella. Daar hebben we met zijn allen goed gewerkt een hele week lang. De vorm kwam eindelijk weer helemaal terug.” 

Renshof zwemt haast vanaf het begin bij DWK. ,,Na het ABC-zwemmen richtte ik me al vanaf mijn zevende/achtste op het wedstrijdzwemmen en ik heb diverse trainers gehad, de laatste vier, vijf jaar zwem ik onder Jeroen Dellebeke.” Haar favoriete afstanden zijn duidelijk. ,,Ja, dat zijn de 100 meter en 200 meter vrije slag.” Toch ging het op de 50 meter vrij het beste vorige maand bij de GK in Nijmegen. Ze verbeterde haar tijd met een halve seconde naar 26,88; daarmee staat ze op dit moment vierde van haar leeftijd in heel Nederland. Met een glimlach vervolgt Renshof: ,,Die ging het beste, maar vind ik niet het leukst. Bij die afstand zit je er vaak net lekker in en dan is het alweer voorbij.” 

VLINDERSLAG

Naast de vrije slag zwemt de student Pedagogiek (aan de Hogeschool Utrecht) ook op de vlinderslag, wisselslag en estafette. Over dat laatste gesproken, dat ging op de GK ook uitstekend in de ogen van de 18-jarige. ,,Ik was met mijn splittijd anderhalve seconde sneller dan mijn vorige pr en dat was natuurlijk prachtig.”

Bij het NK doet ze mee op de 50, 100 en 200 meter vrije slag, de 4×100 meter wisselslag-estafette en de 4×100 meter vrije slag-estafette. ,,Het duurt van donderdag tot en met zondag dus gelukkig vier dagen lang. We gaan er met zijn allen heen en slapen ook met het team, in Nijkerk. Dit om een goed groepsgevoel te kweken. Voor mij zal de 100 meter vrije slag de belangrijkste afstand worden, maar het liefst verbeter ik natuurlijk mijn tijden op alle afstanden.”

Is ze gegadigde voor de winst van eventuele medailles bij de nationale titelstrijd, waar zij meedoet bij de senioren 1-2, uit de jaargang 2003/2004? ,,Nee, ik zal helaas geen medailles pakken, tenzij er een heel grote verrassing staat te gebeuren. We zullen zien.”

Andere zwemmers die meedoen zijn Max Voortman, Ronis van Everdingen, Celine Schoenmaker, Lars Jacobsen, Bart Muselaers, Inge en Marieke Koekoek, Niek Heethaar, Joas Groeneveld en Annabel Kuipers. In totaal wordt er 32 keer individueel gestart en komen de DWK’ers ook uit op de 4×100 wissel- en vrije slag gemengd estafettes. Door de coaches Gerald Heethaar en Jeroen Dellebeke wordt gemikt op een flink aantal finaleplaatsen. Er is hard gewerkt de afgelopen maanden, dat betaald zich hopelijk ook uit in mooie prestaties, ongeacht of dat een finale of medaille waard is.